Προσδιορισμός μεθανόλης, αιθανόλης και οξικού οξέος σε οίνους

0 ψήφοι
ερωτήθηκε 20 Μαρ από τον/την Admin (1,560 πόντοι)
επεξεργάσθηκε 27 Μαρ από τον/την Admin

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η μεθανόλη αποτελεί ένα φυσικό προϊόν που συνήθως παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης των φρούτων. Η μεθανόλη (σ.ζ .: 65 ° C) συνήθως δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αιθανόλη (σ.ζ: 78 ° C) κατά τη διάρκεια της απόσταξης. Η περιεκτικότητα σε μεθανόλη συνήθως δεν προσδιορίζεται από τους τοπικούς παραγωγούς και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα παρουσιάζεται μία γρήγορη μέθοδος για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό μεθανόλης, αιθανόλης, οξικού οξέος και λοιπών αλκοολών.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα πτητικά συστατικά είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία όπως καθορίζονται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία No 110/2008 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορά τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης των οινοπνευματωδών ποτών. Ως πτητικά συστατικά ορίζονται οι ενώσεις, πλην της αιθυλικής αλκοόλης που αποτελούν αποκλειστικά προϊόντα της απόσταξης. Η περιεκτικότητα της μεθανόλης είναι σπουδαίας σημασίας καθώς από τη μία αποτελεί ένδειξη πιθανής νοθείας και από την άλλη ακόμα και ως φυσικό προϊόν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό η περιεκτικότητα της μεθανόλης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200 γραμμάρια ανά 100 L αιθανόλης για τους οίνους και τα 1000 γραμμάρια ανά 100 L αιθανόλης για τα προϊόντα απόσταξης από σταφύλια.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του αεριοχρωματογράφου Shimadzu GC 2010 PLUS, GC-FID, και με τη στήλη Agilent HP Innowax. Οι βέλτιστες συνθήκες ήταν: όγκος έγχυσης 1L με διαμοιρασμό 1:100, θερμοκρασία εισαγωγέα 250 oC, φέρων αέριο He με σταθερή ροή 2.0 mL/min και θερμοκρασία ανιχνευτή 300 oC. Η αρχική θερμοκρασία του φούρνου ήταν 35 oC όπου διατηρήθηκε για 2.5 min, και στη συνέχεια αυξήθηκε με ρυθμό 10 oC/min στους 120 oC, όπου και διατηρήθηκε για 6 min.

Αντιδραστήρια

Όλα τα αντιδραστήρια είναι υψηλής αναλυτικής καθαρότητας. Η μεθανόλη, η αιθανόλη και το οξικό οξύ αγοράστηκαν από την εταιρεία Merck-Millipore.

Προκατεργασία δείγματος

Όλα τα δείγματα αραιώθηκαν κατάλληλα και εγχύθηκαν απευθείας στον αεριοχρωματογράφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήλη HP-Innowax δεν επηρεάζεται από την περιεκτικότητα του σε νερό και επομένως δεν απαιτήθηκε κάπoια ιδιαίτερη προκατεργασία του δείγματος.

Αποτελέσματα και συζήτηση

Στο σχήμα 1 παρουσιάζεται το χρωματογράφημα των πτητικών συστατικών ενός δείγματος ελληνικού οίνου.Όλα τα συστατικά διαχωρίστηκαν βάση με βάση. Η μέθοδος επικυρώθηκε πλήρως ως προς την πιστότητα και την ακρίβεια και τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η μέθοδος είναι ιδανική για το σκοπό ανάπτυξης της. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε περισσότερα από πενήντα δείγματα οίνων, τσίπουρου, ούζου και ρακί και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό δειγμάτων (1%) είχε περιεκτικότητα μεθανόλης μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο.

Σχήμα 1: Χρωματογράφημα ελληνικού οίνου. Όλα τα πτητικά συστατικά διαχωρίστηκαν βάση με βάση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα παρουσιάστηκε μία γρήγορη και  ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό των πτητικών συστατικών οινοπνευματωδών ποτών. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πλέον διαθέσιμη στο Χημείο Λαμίας για αναλύσεις ρουτίνας.

Επιστημονικός υπεύθυνος σύνταξης τεχνικού υπομνήματος Δρ. Ι.Ν Πασιάς, Τεχνικός Υπεύθυνος Χημείο Λαμίας.

Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Αναλύσεων - www.yperaksia.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε την ερώτηση.

...